Linja Këshillimit për Burra dhe Djem

Dhuna Kibernetike

Dhuna Kibernetike është një fenomen relativisht i ri dhe po përhapet me rrezikshmëri shumë të lartë tek të gjithë pasi nëpërmjet rrjeteve sociale apo programeve të ndryshme kompjuterike po nxitet dhunë e cila po rezulton të dërgojë drejt demit ose vuajtjeve fizike, seksuale, psikologjike ose ekonomike dhe duke përfshirë gjithashtu shfrytëzimin e rrethanave, karakteristikave ose dobësive të individit që bie pre e sulmeve kibernetike.
Është shumë e rëndësishme që dhe indiciet minimale të një ngacmimi që ju shqetësojnë ti adresojmë përballë organeve kompetente.
Duhet të jeni të vëmendëshëm ndaj situatave të tilla pasi shpeshherë dhuna kibernetike mund të fillojë në internet, por shpesh përfundon në jetën reale me pasoja shkatërruese për viktimat dhe familjet e tyre.Kërcënimet për dhunë, përndjekje, nxitje për vetëvrasje, tërheqje të fëmijëve për qëllime seksuale… të gjitha mund të rezultojnë në vetëlëndimin e viktimës ose në sulm fizik nga autori fillestar.
7

ADOLESHENCA-Çfarë ka në brëndësi të saj !

Kur flasim për periudhën më të bukur të jetës , atë më aktiven gjithnjë na vjen në mëndje ajo e adoleshencës. Është periudha më delikate në të cilën individi kalon vetëm njëherë .
✅Studimet kanë treguar se ndryshimet kryesore të jetës të përjetuara gjatë adoleshencës – presioni në shkollë, fitimi i pavarësisë apo i autonomisë nga prindërit, marrëdhëniet intime me bashkëmoshatarët, rritja dhe maturimi fizik, fillimi i marrëdhënieve romantike, pritshmëritë nga prindërit, etj. – shoqërohen me një rritje drastike të shpeshtësisë në të cilën ndodhin ngjarjet stresante .
Shumë e rëndësishme është qasja se si duhet të ndërhyjnë prindërit , shkolla dhe komuniteti më i gjërë për mënyrën se si duhet të ndërveprojnë me një të ri/re adoleshent.
⭐Atë që ne mund ta qujamë një “Sistem Mbështetës” i cili i referohet një rrjeti njerëzish që i ofrojnë një personi mbështetje praktike dhe emocionale.
Prindërit luajnë një rol të rëndësishëm për t’u siguruar që fëmijët e tyre të mbajnë jo vetëm miqësi, por edhe me cilësi të lartë.
Duke i dëgjuar dhe i kuptuar adoleshentët , ata mësojnë se si të jenë kuptues dhe dëgjues aktivë shumë të mirë nesër, duke i përgatitur për jetën që i pret si të rritur.
Të rinjtë adoleshentë kanë nevojë të ndihen të dëgjuar dhe të kuptuar , kjo i mban ata larg nga presioni i gjykimit dhe ndëshkmit klasik.
Tek individët të cilët ushtrojnë dhunë në familje , specialistët në retrospektivë i kushtojnë vëmëndje përiudhës së adoleshencës . Mënyra se si ata janë ndjerë në atë kohë, mbështetja që kanë marë, mardhëniet me rrethin e ngushtë familjar etj.
📣Mos harrojmë se bota e një adoleshenti është me shumë ngjyra , dhe ne më të rriturve na takon ti kuptojmë, dëgjojmë,mbështetesim dhe edukojmë ata.
6

KBB-Aktivitet Psikoedukativ dhe Sportiv

Linja e Këshillimit për Burra dhe Djem organizoi takimin e radhës aktivitet ” Psikoedukativ dhe Sportiv ” me të rinjtë e Klubit “Bëhu Burrë”
Ky aktivitet pati si qëllim argëtimin e anëtarve të Klubi “Bëhu Burrë” .
Aktiviteti u zhvillua në Mzezë- Paint Ball Zone në Kashar, Tiranë,
Mbas përfundimit të aktivitetit , vend të veçantë zunë edhe diskutimet e të rinjve të cilët shpalosën idetë mbi sensibilizimin e mbarë shoqërisë për ti thënë PO ndryshimit dhe STOP dhunës.
“Përdori energjitë e tua për tu kënaqur dhe jo për të dëmtuar të tjerët…”
….
Motoja e “Burrave të rinj” të cilët i thonë JO DHUNËS !
1
2
3
4
5

TRAJNIM NË SHIJAK

Linja e këshillimit për Burra dhe Djem nën atmosferën shumë energjike të të rinjve të shkollës “16 Shtatori”, në Bashkine Shijak , ofroi trajnimin me temë :,
📌“ Fuqia e mendimit pozitiv”.
✅Pjesëmarrësve gjithashtu i’u prezantua përvoja disa vjeçare e Linjës së Këshillimit për Burra dhe Djem, në ofrimin e shërbimeve rehabilituese për autorët e dhunës në familje.
📣‘’ T’i japim fund dhunës ndaj grave në Shqipëri”
SHIJAKSHIJAK 3

TRAJNIM ME KLUBIN “BËHU BURRË”

Linja e Këshillimit për Burra dhe Djem organizoi takimin e parë hapës të vitit 2023, me të rinjtë e Klubit “Bëhu Burrë”
Ky aktivitet pati si qëllim zhvillimin e një trajnimi avancuar mbi;
✅ “Te njohim, shprehim dhe menaxhojmë emocionet” .
Trajnimi u zhvillua në ambjentet e CLMB, Tiranë,
Mbas përfundimit të trajnimit, vend të veçantë zunë edhe diskutimet e të rinjve të cilët shpalosën idetë mbi sensibilizimin e mbarë shoqërisë për ti thënë PO ndryshimit dhe STOP dhunës.
“Përdori energjitë e tua për të ndryshuar botën…”
TRAJNIM KBB
Linja e Këshillimit për Burra dhe dhe Djem organizoi një aktivitet “Psikoeduaktiv – Trajnim i avancuar” me të rinjtë e Klubit Bëhu Burrë
Trajnim eksperiencial me temë:
“Terapia e Artit si mjeti i të shprehur të emocioneve”
Trajnimi u zhvillua në ambjentet e CLMB, Tiranë.
Mbas përfundimit të trajnimit, vend të veçantë zunë edhe diskutimet e të rinjve të cilët shpalosën idetë mbi sensibilizimin e mbarë shoqërisë për ti thënë PO ndryshimit dhe STOP dhunës.
“Përdori energjitë e tua për të ndryshuar botën…”
kbb 1

Dhuna në sytë e të rinjve

Linja e Këshillimit për Burra dhe Djem ,vijon realizimin e workshope-ve me të rinj në gjimnaze të qytetit të Tiranës.

 

U zhvilluan takime shumë interesante me të rinj shumë energjikë në lidhje me;

 

“Dhuna, llojet dhe mënyrat e parandalimit” ku nëpërmjet psikoedukimit dhe ushtrimeve praktike nxënësit u nxitën të diskutojnë rreth këtyre çështjeve.

 

Shumë falenderime për nxënësit në angazhimin maksimal në diskutim si dhe për stafin psikosocial për bashkëpunimin.

 

P.s #NejemiLinjaKëshillimit

#BëhuBurrë #TregoVlera

#KlubiBëhuBurrë

@iamaneh_schweiz

 

per web

Masakra e dhunës në familje – 3 gra të vrara dhe 3 të plagosuara

Linja e Këshillimit për Burra dhe Djem ditën e sotme është ftuar nga Radio Televizioni Shqiptar (RTSH), ku është diskutuar mbi ngjarjen e fundit të ndodhur në Tiranë dhe për fenomenin dhunë, shumë të rrezikshëm dhe në rritje .
Gjatë këtij emisoni u bë i mundur prezantimi i shërbimeve duke vendosur theksin mbi rëndësinë e punës me autorët e dhunës.

Në këtë link https://youtu.be/3JIhyL3H2Ic gjeni pronociimin e plotë.…

rtsh

Infeksionet Seksualisht te Transmetuara (SST)

MBROHU !

Sa herë që bëjmë  seks pa prezervativ jemi në rrezik të infektohemi, për më tutje mund të komplikohet sepse shum infeksione seksualisht transmetuese në fillim nuk kanë simptoma të dukshme – ne nuk e dimë se jemi te infektuar dhe në shikim te parë nuk ka asgjë të keqe tek ne. Nëse nuk paraqitemi te mjeku në kohë dhe infeksioni përparon, trajtimi i tij bëhet më i komplikuar.

Ja pse ështe shum e rëndësishme që gjatë secilit dhe çdo kontakti seksual ne përdorim produktin e pazëvendësueshëm, unik, te domosdoshëm, brilant, super-heroik, të quajtur PREZERVATIV!

SST ndahen ne tri grupe:

Në grupin e parë bëjnë pjesë ato të cilat shkaktohen nga bakteriet.

Janë shumë të mërzitshme dhe të pakëndshme. Lajmi mirë është që traitimi me antibiotikë është i suksesshëm.

Trajtimi i infeksioneve seksualisht transmetuese të shkaktuara nga viruset, zakonisht janë të pa kurueshme. Simptomat e tyre mund te shërohen apo te lehtësohen,por virusi ngelet në trupin e personit i cili ka qenë i infektuar dhe mund te transmetohet tek të tjerët me kontakte seksuale.

Grupi tretë përbëhet nga infeksionet fungiale dhe parazitët.

Është shum gjë e mirë nëse ju i besoni partnerit tuaj mashkull,poashtu edhe nëse i besoni partnerit femër.Sido që te jetë, besimi nuk është arsye që t’ju shmangeni perdorimit të prezervativit. Për më tepër: personi i cili insiston në përdorimin e prezervativit është një person që meriton besimin. Këta persona tregojnë që ata kujdesen për shëndetin tuaj dhe të tyre poashtu nuk deshirojnë që afërsia juaj të shëndrohet në një film të frikshëm. Gjatë këtij filmi në vend të kokoshkave, merret drogë, dhe mardhënia juaj dhe shoqëria kthehet në akuza dhe fajësime.

Përderisa të rinjët janë më aktiv seksualisht, ata janë grupi me rrezikshmëri më të lartë. Nëse keni më tepër se një partner, rreziku për tu infektuar është më i madh, sepse duke pasur një mardhënie seksuale të pambrojtur, ju nuk keni hyrë në lidhje vetëm me një person por me të githë ata që kanë pasur seks pa mbroitje me atë person para jush

Vetëm prezervativi dhe abstenimi na mbrojnë nga SST.

Simptomat e SST mund te jenë:

  • Shtimi apo ndryshimi i sekretit vaginal, të penisit apo anusit.
  • Senzitiviteti, ndjenja e djegjës, apo kruarja e organeve gienitale apo anale
  • Ndjenia e djegies dhe dhimbje pas ose giatë urinimit
  • Dhimbje dhe ënjtje e ijeve
  • Dhimbje dhe ndjeshmëri në pjesën e poshtme të abdomenit
  • Plage, Iytha, fshika apo ndonjë kërpudhe e gieniataleve, zonave reth organeve gienitale apo anale dhe në gojë

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma ,

VIZITONI MJEKUN MENJËHERE?

P.s #NejemiLinjaKëshillimit

#BëhuBurrë #TregoVlera

#KlubiBëhuBurrë

@iamaneh_schweiz

 

logoclmb_02

PRINDËRIMI DHE SJELLJA E FËMIJËS

Dhuna përkufizohet si – “𝑷ë𝒓𝒅𝒐𝒓𝒊𝒎𝒊 𝒊 𝒇𝒐𝒓𝒄ë𝒔 𝒇𝒊𝒛𝒊𝒌𝒆 𝒐𝒔𝒆 𝒑𝒖𝒔𝒉𝒕𝒆𝒕𝒊𝒕, 𝒏𝒅𝒂𝒋 𝒗𝒆𝒕𝒗𝒆𝒕𝒆𝒔, 𝒏𝒋ë 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏𝒊 𝒕𝒋𝒆𝒕ë𝒓, 𝒐𝒔𝒆 𝒌𝒖𝒏𝒅ë𝒓 𝒏𝒋ë 𝒈𝒓𝒖𝒑𝒊 𝒐𝒔𝒆 𝒌𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒕𝒆𝒕𝒊, 𝒒ë 𝒓𝒆𝒛𝒖𝒍𝒕𝒐𝒏 𝒐𝒔𝒆 𝒌𝒂 𝒏𝒋ë 𝒈𝒋𝒂𝒔ë 𝒕ë 𝒍𝒂𝒓𝒕ë 𝒑ë𝒓 𝒕ë 𝒓𝒆𝒛𝒖𝒍𝒕𝒖𝒂𝒓 𝒏ë 𝒍ë𝒏𝒅𝒊𝒎, 𝒗𝒅𝒆𝒌𝒋𝒆, 𝒅ë𝒎𝒕𝒊𝒎 𝒑𝒔𝒊𝒌𝒐𝒍𝒐𝒈𝒋𝒊𝒌, 𝒌𝒆𝒒𝒛𝒉𝒗𝒊𝒍𝒍𝒊𝒎 𝒐𝒔𝒆 𝒑𝒓𝒊𝒗𝒊𝒎.”
📌Sjellja e dhunshme shpesh fillon me kërcënime verbale, por me kalimin e kohës përshkallëzohet duke përfshirë dëmtime fizike.
📌Dhuna është sjellje e mësuar, prandaj është veçanërisht e rëndësishme t’i ndihmoni fëmijët tuaj të mësojnë se dhuna nuk është një mënyrë e shëndetshme për të zgjidhur konfliktin.
Kur keni një fëmijë që sillet jo mirë dhe është mosrespektues ose përçarës, është e lehtë ta krahasoni atë me të ashtuquajturit “fëmijë të mirë”, të cilët duken se nuk u sjellin prindërve telashe.
Shumë prindër ndihen të pashpresë për mundësinë që ta mësojnë ndonjëherë fëmijën e tyre që të bëhet lloji i një anëtari të mirë të familjes për të përmbushur idetë që prindi kishte para se fëmija të vinte në jetë.
E vërteta është se sjellja e mirë nuk është magji. Përkundrazi, sjellja e mirë është një aftësi që mund të mësohet.
📌Studimet tregojnë se aftësitë më të rëndësishme që fëmijët duhet të mësojnë si bazë për sjellje të mirë janë:
1️⃣Si të lexojnë situatat sociale,
2️⃣Si të menaxhojnë emocionet
3️⃣Si t’i zgjidhin problemet në mënyrë të përshtatshme.
Zotërimi i këtyre 3 elementeve bazë bën të mundur që fëmija të dijë të sillet në mënyrë të shëndetëshme kur të jetë i rritur.
📣Mos harrojmë se bota e një fëmije është me shumë ngjyra , dhe ne më të rriturve na takon ti kuptojmë, dëgjojmë,mbështetesim dhe edukojmë ata.
Nëse e shihni të nevojshme konsultimin me një profesionit , mos nguroni të na kontaktoni !
Literaturë: Child Welfare Information Gateway. (2013). Long-term consequences of child abuse and neglect.